Stiri din piata: Condo-urile de lux sunt mai profitabile ca oricand

Daca sunteti interesati de piata condo-urilor de lux, probabil cautati o unitate care sa ofere un confort superior si o frumusete estetica – toate in mijlocul unui cartier vibrant. Proprietatile care se potrivesc cu aceasta descriere nu sunt doar excelente spatii locative un trai comod si linistit, ci si investitii cu profit de lunga durata. Insa acestea provin de obicei din taxe de intretinere si condo-uri mai mari decat media.

Condominiul in Romania

Condominiul este, la ora actuala, o atractie pentru bucurestenii cu dare de mana care doresc sa investeasca in piata imobiliara cu posibilitatea de obtinere a profitului pe termen lung. In sensul cel mai general, un condo este acel imobil format din una sau mai multe constructii, simuland caracterul unui duplex, insa ramanand similare doar ca grad de confort si lux. Un condo poate fi multietajat, indicand un grad superior de intimitate pentru proprietarii implicati in achizitii.

Ce reprezinta si cum se calculeaza taxele aferente unui condominiu?

Majoritatea proprietarilor sunt constienti de faptul ca taxele impuse de mententanta unui condo se indreapta catre utilitati, facilitati si intretinerea cladirilor. Comisioanele vor reprezenta un procent din cheltuielile comune ale corporatiei contabile. In general, 32% din cheltuielile comune merg catre utilitati. A doua cheltuiala cea mai mare este legata de facilitatile comune, de 24% (o sala de gimnastica sau o spalatorie ar intra in aceasta categorie). Un fond de rezerva, care se indreapta spre reparatii majore, constituie 18%, in timp ce 15% sunt alocate contractelor de intretinere (care includ curatarea ferestrelor, asigurarea igienei etc.). Restul taxelor pentru un condo (10%) sunt repartizate intre reparatiile minore, costurile administrative si plata personalului din incinta.

Astfel, se explica de ce taxele pot fi deosebit de ridicate pentru un penthouse pe unul dintre etajele superioare ale unei cladiri de lux.Varsta unei cladiri, facilitatile pe care le ofera si nivelul de intretinere pe care il necesita vor determina, in final, suma solicitata proprietarului. Intr-un apartament de lux, materialele de inalta calitate pot genera taxe mai mari. Daca se adauga o sauna, o spalatorie sau un spatiu verde care necesita amenajare peisagistica, toate acestea vor solicita costuri mai mari de intretinere.

Si, totusi, romanii vad doar profit intr-un condominiu de lux

Unul dintre posibilele motive pentru aceste taxe de condominiu este gama de facilitati oferite de cladire. O terasa pe acoperis este cu adevarat un lux, dar nu impune taxe. Domenii cum ar fi salile de fitness si saunele pot necesita mai mult timp pentru mententanta, in timp ce fatada cladirii este compusa in mare parte din sticla. Desigur, proprietarii unui condominiu nu aleg astfel de proprietati tinand cont de valoarea taxelor; in schimb, facilitatile atractive si spatiul semi-privat este un lux pe care cumparatorii il prefera.

Lasă un răspuns