Cat de fierbinte a fost vara trecuta pentru piata imobiliara a Capitalei?

In conformitate cu evolutiile din piata imobiliara a Capitalei, vanzarile si preturile la apartamentele de lux cu doua si trei camere au continuat sa se revigoreze in luna iulie. In ansamblu, cresterea pentru aceasta luna a fost puternica, constand intr-o premisa incurajatoare pentru agentiile imobiliare care au tranzactionat spatii locative de un asemenea calibru. Acestea fiind spuse, numarul de noi oferte de pe piata a fost crescut, subliniind faptul ca oferta de locuinte reprezinta o provocare continua pentru industria real estate din orice Sector.

Piata imobiliara din Bucuresti in vara anului 2018

Vanzarile au devenit tot mai puternice

Activitatea din piata imobiliara a crescut in luna precedenta, potrivit ultimelor statistici oficiale. Astfel, au fost raportate peste 3.000 de vanzari rezidentiale – cifra care reprezinta o crestere de 18,6% fata de luna iulie a anului trecut – nominalizand vanzarea de apartamente cu patru camere, decomandate, confort lux in Sectorul 1. In timp ce cresterea vanzarilor a fost cu siguranta incurajatoare, nu a fost singurul semn ca piata revine cu forte proaspete in anul 2018. Pretul mediu de vanzare a fost cu aproape 5% mai mare decat in ​​luna iulie a anului 2017.

Cifrele s-au mentinut la valori promitatoare si in urmatoarea luna. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile au crescut cu 6,6%. S-a remarcat, de asemenea, ca pretul mediu de vanzare ajustat sezonier a fost cel mai ridicat din luna mai a anului 2017. Totusi, cumparatorii nu au fost rezervati, procedand la achizitia in masa a apartamentelor de lux care promit un venit aditional din inchirierea lor persoanelor de nationalitate straina atrase in Romania de marile corporatii.

Oferta nu (mai) este o problema

Simultan cu numeroasele evolutii pozitive din piata inregistrate in luna iulie, oferta de locuinte a generat, de asemenea, o crestere verticala. Pe o baza anuala, inregistrarile noi au crescut cu 1,8%. Subiectul ofertei nu constiutie o noutate, insa. Intr-o tendinta continua, multi bucuresteni care intra in posesia apartamentelor de lux impun finisaje moderne inca din faza de constructie. Spre exemplu, o simpla statistica indica faptul ca peste 55,8% dintre cumparatori au colaborat cu dezvoltatorul edificiului in vederea implementarii unui design specific.

La evolutia segmentului imobiliar participa si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Reprezentantii acestuia au sustinut, intr-un comunicat lansat vara trecuta, ca: „Guvernul si candidatii pentru viitoarele alegeri municipale trebuie sa se concentreze asupra politicilor axate pe sporirea ofertei de locuinte si reducerea sarcinii fiscale anticipate reprezentate de impozitele pe transferul de teren, in provincie si in plus in Municipiul Bucuresti”.

Cumparatorii revin in apartamentele de lux inchiriate

In timp ce inchirierea devine o practica extrem de profitabila din perspectiva analistilor din pe piata imobiliara, exista motive care indica faptul ca un potential cumparator poate fi avantajat si ca simplu proprietar al respectivului spatiu locativ. In urma unei incetiniri a pietei, care a inceput cu peste un an in urma, iulie a marcat a doua luna consecutiv ca tranzactii si preturi de vanzare care au inregistrat un ritm crescut.

Nu exista nicio indoiala ca planul de locuinte si schimbarile in peisajul ipotecar au avut un impact asupra cumparatorilor de apartamente de lux. Din fericire, se pare ca multi cumparatori care s-au oprit la efectuarea unei achizitii se intorc pe piata si aleg sa astepte momentul prelnic pentru vanzarea spatiului la un pret cu mult mai mare decat cel de achizitie. S-a observat o crestere a cererii in aceasta vara, in masura in care cumparatorii recunosc ca locuintele detinute reprezinta o investitie de calitate pe termen lung.

Evolutia pietei este gata sa continue, sau cel putin aceasta este ipoteza lansata de rezultatele inregistrate in piata imobiliara in plin sezon estival. Acestea fiind spuse, factorii de decizie ar trebui sa se gandeasca la ce masuri pot lua pentru a ajuta la abordarea problemei ofertei, in masura in care Capitala este traversata anual de tot mai multi turisti, studenti si angajati straini dornici sa inchirieze sau chiar sa achizitioneze un apartament de lux intr-un Sector select din Bucuresti.

Lasă un răspuns